Doctor Who voor dummies

Grote kans dat je er al eens iets van meegekregen hebt – waarschijnlijk via Tumblr, waar het fandom zich die 45 weken per jaar dat Who niet op tv is terugtrekt en samen probeert te overleven: Doctor Who. Nu schat ik de kans nog groter dat je eigenlijk geen flauw benul hebt wie deze mad man with a box is. Nu het 50-jarige jubileum nadert lijkt het me hoog tijd om hier verandering in te brengen en jullie een spoedcursus Who te geven. Want geloof me – je wereld wordt zo veel meer … spacey wacey als je begrijpt waar alle Whovians het toch steeds over hebben. Uiteraard houden we het spoilervrij. Allons-y! (Tien bonuspunten als je die catch phrase aan de juiste Doctor kunt linken!)

11. Bron: BBC

De Doctor: een Time Lord die door de tijd en ruimte reist met zijn companion. Onderweg redt hij verschillende volkeren en planeten en staat hij tegenover verschillende exotische vijanden. De Doctor is niet onsterfelijk, maar komt aardig dicht in de buurt, doordat hij ‘regeneratet’ (regenereert?). Hierbij verandert hij qua uiterlijk, maar blijft zijn persoonlijkheid in grote lijnen hetzelfde. Momenteel wordt de elfde Doctor/Eleven/11 gespeeld door Matt Smith. N.B.: de serie mag dan wel ‘Doctor Who’ heten, de Doctor wordt aangesproken met ‘(de/the) Doctor’.

New Who en Classic Who: Doctor Who loopt al vanaf 1963. In 2005 is de serie een nieuw leven ingeblazen door Russel T Davies. De afleveringen vanaf 2005 worden ook wel ‘New Who’ genoemd, de alfleveringen van vóór ’05 ‘Classic Who’. Veel nieuwe kijkers hebben een voorkeur voor New Who, omdat deze afleveringen iets vlotter en minder gedateerd zijn. Oh, en vanwege Tennant natuurlijk.

Clara Oswin, de huidige companion. Bron: BBC

De companion: de Doctor wordt op zijn tripjes meestal vergezeld door een of meer companion(s). Dit zijn vaak chickies die hij heeft opgepikt en – nee. Oké. Opnieuw. Dit zijn vaak mensen die hij onderweg tegengekomen is. Zoals Moffat het ooit zo mooi uitlegde: “Het verhaal gaat niet om de Doctor, het gaat om de companions. Het is hun verhaal.” Eén van de dingen die Who zo geweldig maakt, is dit concept. Stel je voor: een man die mentaal ouder wordt, maar het lichamelijk nog bij kan benen, wordt vergezeld door mensen van wie hij steeds meer en meer gaat houden. Maar iedere dag die hij met hen doorbrengt, brengt hen dichter bij het eind. Hij zal altijd afscheid moeten nemen. En hij is altijd degene die hen moet laten gaan.

Tardis! bron: tumblr.com

Tardis! bron: tumblr.com

De TARDIS (Time and Relative Dimension in Space): de blauwe politiecel, waarmee de Doctor door de tijd en ruimte reist.

De fez, sonic screwdriver en bow tie: één van de leuke hebbedingetjes van de Doctor is z’n screwdriver, waarmee hij praktisch alles kan doen. Behalve hout. Screwie doet niet aan hout. 11 is te herkennen aan zijn fez en bow tie. Mocht je dus ooit iemand zien in deze combinatie, dan weet je hoe laat het is.

Gimme a delek any day. Bron: the Guardian

De daleks, angels en the silence:de daleks (ja, die rijdende peperbusjes die ‘EXTERMINATE!’ schreeuwen tegen alles wat los en vast zit) zijn waarschijnlijk de meest bekende bad asses uit het Whoniverse. Populaire vijanden van de erfgen- Doctor zijn de Weeping Angels en de Silence, beide geïntroduceerd in New Who.

Baker als de Doctor, bron: thomas-stewart-baker.com

Tom Baker, David Tennant en Matt Smith: Tom Baker wordt door velen beschouwd als de Doctor, Tennant als de Doctor van New Who. Matt Smith speelt de huidige Doctor.

RTD en the Moff: de eerste vier seizoenen draaiden onder leiding van Russel T. Davies (RTD). In seizoen vijf is de scepter overgedragen aan Steven Moffat (the Moff). 

Dit gifje komt uit Who. Nuff said. Bron: tumblr

The feels:Doc Who is een serie voor de hele familie, maar ondanks deze ‘AL-stempel’ kan het soms behoorlijk eng en ingewikkeld zijn! Oh – en vergeet ALL THE FUCKING FEELS niet. Mon dieu. Weet je hoe het voelt wanneer je hart langzaam en ontzettend pijnlijk weg wordt gebrand, jou achterlatend als emotioneel wrak met als enige remedie voor tha feels je Tumblr-dash? Nou, na Doomsday in ieder geval wel. Omdat het een serie van de BBC is worden we jaarlijks verblijd met hooguit zo’n zeven afleveringen à 45 minuten. Gelukkig begon de serie al in ’63, dus genoeg materiaal om tijdens de breaks te kijken!

Historische afleveringen: sommige afleveringen mag je niet missen. Ook als je nog niet geïntegreerd bent in het Whoniverse. Genesis of the daleks is de enige uit de Classics die ik hier op zal nemen, een aflevering met de Doctor Tom Baker. Verder is Blink geweldig, evenals Silence in the library/Forest of the dead. Vincent and the Doctor, met een gastrol voor Vincent vohn Gohf (van Gogh dus) en Doomsday zijn om eerdergenoemde feels zijn ook zeker het kijken waard.

Spin-offs: We hebben de serie Torchwood, met captain Jack Harkness, de ietwat volwassenere versie van Who, en the Sarah Jane Adventures (TSJA), wat dan juist weer meer gericht is naar kinderen. Vooral Torchwood is geweldig. Wat niets te maken heeft met John Barrowman die Jack speelt. Uiteraard.

Ik pak m’n fez en fish custard erbij, het wordt weer hoog tijd voor een marathon seizoen 3. Geronimo!

[Dit artikel heeft ook op fusionem.nl gestaan]

Advertenties

7 thoughts on “Doctor Who voor dummies

  1. Heerlijk, Doctor Who! Ik keek het op school (tijdens de les), maar nooit écht. Ik heb de meesten gezien van het seizoen met Rose en the Doctor, en vandaag ben ik begonnen met het seizoen waar Martha companion is omdat ik het toch wel erg leuk vind. Oh, ik vind Tennant leuker dan Smith, vandaar. En misschien, ooit, als ik alles van New Who heb gezien maar de Classics kijken.

  2. Jaa de classics zijn ook leuk! Maar het zijn er zo veel, en ik moet bekennen dat ik ook alleen nog maar de ‘belangrijke’ classics heb kunnen kijken :/ voordeel van Who: je bent NOOIT door alle afleveringen heen haha

  3. Handig artikel, ik heb er vaak over gehoord maar nog nooit gekeken.
    Wat heb jij een leuke blog, ik ben je meteen gaan volgen met bloglovin. Hopelijk neem je ook eens een kijkje op mijn blog!
    Liefs

Reacties zijn gesloten.