De beste film van 2012: Cloud Atlas

Mijn liefde voor Cloud Atlas is haast niet in woorden te bevatten, maar ik zal een dappere poging doen tot.

Bron: geekleagueofamerica.com

Eén van de redenen waarom het zo lastig is uit te leggen waarom ik zo veel van Cloud Atlas hou, is het ontzettend ingewikkelde plot. Merde, one does not simply explain Cloud Atlas. De officiële samenvatting luidt als volgt:

“An exploration of how the actions of individual lives impact one another in the past, present and future, as one soul is shaped from a killer into a hero, and an act of kindness ripples across centuries to inspire a revolution.”

Het verhaal bestaat uit zes verschillende verhalen, die allemaal op een andere manier worden verteld en in verschillende genres kunnen worden ingedeeld. Ze spelen zich in verschillende momenten in de geschiedenis en toekomst af. We hebben (in chronologische volgorde):
The Pacific Journal of Adam Ewing, 1849, de Stille Oceaan. Over Adam Ewing, een advocaat die vanwege zaken meereist met de Prophetess, een koopvaardijschip.
Letters from Zedelghem, 1931, Cambridge en Edinburgh. Over Robert Frobisher, een jonge componist die als ameunensis werkt voor de beroemde Vyvyan Arys. Hij vertelt zijn verhalen aan de hand van brieven aan zijn geliefde Rufus Sixsmith.
Half-Lifes: the First Luisa Rey Mystery, 1975, San Fransisco. Over Luisa Rey, een jonge journaliste die de oudere Rufus Sixsmith toevallig ontmoet. Hij is nu een kernfysicus die haar vertelt over een samenzwering over de veiligheid van een kernreactor betreft. Luisa zet alles op alles om het geheim volledig te ontrafelen.
The Ghastly Ordeal of Timothy Cavendish, 2012, UK. Over Timothy Cavendish, een bejaarde uitgever die door een misverstand wordt opgesloten in een bejaardentehuis.
An Orison of Sonmi~451, 2144, Neo Seoul (Korea). Over Sonmi~451, een kloon die werkt voor Papa Song’s. Ze raakt betrokken bij verzetsstrijders die haar de schokkende waarheid over de kloons onthullen.
Sloosha’s Crossin’ an’ Ev’rythin’ After, 106 winters na The Fall, Hawaii. Over Zachry, een stamlid van een primitieve bevolking. Hij wordt bezocht door Meronym, lid van de ‘prescients’, met wie hij een gevaarlijke tocht over het postapocalyptische Hawaii maakt.

Robert Frobisher. Bron: aceshowbiz.com

Deze zes verhalen worden met elkaar verbonden door acties van de personages, woorden, muziek … Robert Frobisher leest het dagboek van Adam Ewing, Luisa Rey gaat op zoek naar ‘The Cloud Atlas Sextet’, het stuk dat Robert gecomponeerd heeft. Cavendish leest het manuscript van The First Luisa Rey Mystery – maar er zitten ook veel subtielere verbindingen tussen de verschillende verhalen die het motto van de film, “Everything is connected”, op een geweldige manier weerspiegelen.

Cloud Atlas is één groot feestje voor de hersenen, onder begeleiding van prachtige muziek, geweldige quotes en indrukwekkend acteerwerk. Het zit grafisch ontzettend mooi in elkaar – dus mocht je niets van de film begrijpen, dan kun je altijd nog gewoon rustig gaan genieten van het scherm met het brein op 0. De verschillende verhalen vormen als een soort mozaïek één geheel en de verschillende genres zorgen voor een verfrissend effect zonder dat het stoort. Sterker nog: je vliegt door de 172 minuten heen, omdat je je steeds maar afvraagt hoe de eindjes bij elkaar zullen komen en wat er met de anderen gaat gebeuren. Zes strakgespannen spanningsbogen in één film, petje af.

Het is een geweldige mindfuck, met niet één boodschap of kern maar minstens een stuk of tien. Deze film staat in mijn top drie favoriete films aller tijden, en wat mij betreft op nummer 1 van 2012. Ja – zelfs boven de Hobbit, de Dark Knight en de Avengers.

Check hier de trailer:

Cloud Atlas draait nu in de bioscoop en is vanaf 5 februari te koop op Amazon

Advertenties

3 thoughts on “De beste film van 2012: Cloud Atlas

  1. Binnenkort maar even kijken dus! Ik zag het boek gisteren nog in de Waterstone’s liggen, toch maar niet meegenomen uiteindelijk (ik was bang dat ik er niet doorheen zou komen met mijn Engels) en dat vind ik nu toch wel jammer.

    • Ohh het boek is ook zo mooi! Die kan ik echt iedereen aanraden. Als is de Nederlandse misschien fijner als je twijfelt over je Engels, omdat sommige stukken in een soort eh Hagrid-taal geschreven zijn haha

      • Dan lees ik hem al helemaal in het Nederlands, spreektaal in het Engels is al… Een soort ramp, en Hagrid-taal zal dan nog wel erger zijn, haha. Maar eerst nog een hoop andere boeken (A Game Of Thrones ligt naast me te wachten) lezen!

Reacties zijn gesloten.